Visezi să-ți amenajezi casa într-un stil contemporan, original, care te reprezintă. Îți plac combinațiile unice care aduc spațiului tău o atmosferă de armonie și echilibru. Abia aștepți să îți vezi proiectul de vis finalizat, să te bucuri de momente de fericire, relaxare, creativitate, într-o ambianță pe placul tău.
Pentru a obține amenajarea ideală într-o combinație cromatică cât mai apropiată de imaginea la care visezi e nevoie să străbați un drum lung, să depășești, cu pierderi minime, o serie de capcane pe care diferitele tipuri de lumini ți le pun în cale.
Nu trata superficial acest proces ca să nu fi obligat să conviețuiești o bună bucată de vreme cu un design care nu te reprezintă, cu un interior apăsător, cu spații neprietenoase, întunecate sau pur și simplu fără personalitate.
O tonalitate aleasă greșit într-un spațiu mai mic, gen baie, îți va crea o senzație de claustrofobie. O nuanță prea vie într-un spațiu de odihnă te obosește, iar un ton agresiv într-un loc destinat gândirii sau creației te împiedică să produci rezultate excepționale.
Care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când alegi vopseaua pentru casă, birou sau spațiile de relaxare?
Modul în care tu percepi culoarea într-o cameră este influențat de lumină. Probabil ți s-a întâmplat să alegi o nuanță ce părea perfectă în magazin iar acasă era cu totul altfel.
O soluție potrivită pentru camerele orientate spre sud, luminoase pe tot parcursul zilei, o reprezintă mai degrabă culorile închise cu un finisaj mat, cu o textură uniformă, netedă, care estompează din strălucirea vie. Pe când în zonele întunecoase din casă, cele direcționate spre nord, cel mai indicat este să decorezi în nuanțe deschise, care dau senzația de larg, cu finisaje lucioase, pentru a compensa din absența soarelui.
Bineînțeles, în lumina naturală ochiul interpretează nuanțele într-un fel, iar în cea artificială în alt fel. Cum nu ai parte de aceeași intensitate a razelor de soare în încăperea ta pe tot parcursul zilei, iar seara ai nevoie și de lumina artificială este cazul să înțelegi cât mai bine jocul dintre lumină și culoare înainte să decizi ce te reprezintă cu adevărat.
Îți recomand ca la tine acasă să asociezi cel puțin 2-3 corpuri de iluminat, cum ar fi candelabrul, lampa de podea, veioza cu diferite tonuri calde pentru a păstra atmosfera primitoare, intima, vibrantă, unde culorile se simt mai dinamice și mult mai plăcute.
Nuanțele de galben în combinație cu lumini ambientale, inteligent amplasate, sunt alegerea ideală pentru a evidenția spațiul într-un stil creativ și sofisticat. Este de preferat să eviți tonurile reci în casă, deoarece climatul din aceste încăperi devine neprietenos, distant.
Indiferent dacă ești inspirat de pasteluri, vopsele naturale sau combinații îndrăznețe, dacă vrei un rezultat care să-ți placă pe termen mediu și lung selectează culoarea dorită după ce o testezi sub o lampă de lumini profesională. Doar așa vei sesiza modul în care se modifică percepția ta despre culoare în funcție cele trei tipuri de raze distincte– calde, reci sau naturale.
În cazul în care nu ai parte de o astfel de lampă, cel mai bine este să decizi asupra cromaticii dorite vara sau primăvara când este mai mult soare, când vezi tentele aproape de cum vor fi percepute la tine acasă.
Ca să fii 100% sigur că selectezi cel mai potrivit pigment este important să aplici produsul pe un panou de dimensiuni mari înainte să vopsești toți pereții camerei. Așa observi pe teren cât de clar se vede culoarea la diferite ore din zi sau în lumina artificială și ai astfel siguranța că iei cea mai bună decizie.
În afară de tipurile de lumini din încăpere, contează enorm dimensiunea camerei, care influențează felul în care resimți culoarea.
Într-un spațiu înalt, nuanțele par mult mai deschise, mai strălucitoare, mai clare și creează un efect vizual atrăgător. În aceste zone poți alege cu încredere și tonuri mai închise, cum ar fi verdele, albastru sau movul.
Pe de altă parte, o încăpere mai mică se transformă într-un loc cald și primitor doar prin pasteluri, tonuri de crem sau bejuri.
Dacă vrei să beneficiezi de un decor pe gustul tău ține cont de toate detaliile. Accesoriile pe care le alegi, așa cum sunt plintele, este bine să fie diferite față de culoarea peretelui sau a pardoselii pentru a separa spațiile.
Acestea au un rol important în aspectul camerei, care ar avea un aer banal sau neterminat dacă suprafețele cu roluri diferite nu sunt delimitate. Plintele rup trecere de la podea la perete și în plus, fiind în altă nuanță, scot mai mult în evidență culoarea dominantă.
O cameră unde te simți cu adevărat mulțumit și fericit, este echilibrată, toate elementele sunt în armonie. Ca să realizezi acest efect fii atent la felul în care asociezi pardoseala cu nuanța pe care ai ales-o pentru pereți.
Oricare ar fi preferința ta este important să nu existe discrepanțe flagrante între stilurile diverselor piese din încăpere. Pardoseala are un cuvânt important de spus despre calitatea rezultatului final.
O încăpere cu mochetă îți oferă din start un mediu intim, confortabil, de cămin, pe când o suprafață ceramică sau din piatră naturală creează un climat impozant, somptuos. Indiferent de situație, ajută mult ca nuanțele din pereți să se regăsească și în tonalitățile din pardoseală.
Păstrează proporțiile și balanța când decizi paleta cromatică, asigură-te că e în concordanță cu atmosfera pe care ți-o dorești în încăpere.
Rezultatul final contează enorm pentru că aici, în casa ta, te deconectezi, te relaxezi și te încarci de energie. De aceea, dacă vrei să beneficiezi cu adevărat de amenajarea la care ai visat, într-o atmosfera plăcută, este important să păstrezi o omogenitate cromatică, să ai o nuanță care dă tonul, să eviți alunecarea spre combinații extreme de culori.
Îți recomand să consulți nu numai un specialist în design, ci și unul care te ghidează în alegerea culorilor, care știe să îți explice cum vor arăta nuanțele alese aplicate în spațiul tău și care îți oferă cele mai bune soluții conforme dorințelor tale.